helikopter ebeveyn
helikopter ebeveyn

Helikopter Ebeveynlik – Koruyucu Ebeveynlik Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Helikopter Ebeveynlik

Sürekli okumuş olduğumuz kitaplarda ya da makalelerde sıklıkla karşılaştığımız helikopter ebeveynlik, halk dilinde kısaca koruyucu ebeveynlik olarak da biliniyor. Son yıllarda ortaya çıktığı bilinse de, helikopter ebeveynlik ilk defa Haim Ginott tarafından ortaya atılıyor. Hedefi mutlu ve mükemmel çocuklar yetiştirmek olsa da bazen ters tepebiliyor. Bu durum da haliyle çocukların yaşamında faydadan çok zarar sağlıyor.

Çocuklarınızı büyütmeye çalışırken, göstermiş olduğunuz ilgi ve alakadan sıklıkla sıkıldıklarını dile getiriyorlar mı? Eğer çocuklarınız böyle şeyler dile getiriyorsa muhtemelen helikopter ebeveyn konumundasınız. Uzmanlar helikopter ebeveynliğin aşılması için son zamanlarda birçok öneride bulunuyor.

helikopter ebeveyn
helikopter ebeveyn

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede çocukların korkulu rüyası olarak görülen aşırı baskıcı ve koruyucu ebeveynlik olarak bilinen helikopter ebeveynlik hakkında bütün detayları açıkladık ve derledik.

E, o zaman haydi ne duruyorsun! Çevrende böyle ebeveyn tutumları sergileyen kişiler varsa bu makale tam sana göre!

Helikopter Ebeveynlik Nedir?

Haim Ginott psikoterapisti tarafından ortaya atılan helikopter ebeveynlik, son zamanlarda oldukça sık duyduğumuz bir kavram haline geldi. Yaşamış olduğumuz çağın önemli sorunlarından biri haline gelen helikopter ebeveynlik, aşırı korumacı tavırlarıyla dikkat çeken bir ebeveynlik türü olarak karşımıza çıkmakta.

Lise ve üniversite çağına giden çocuk ve yetişkin grup için nitelendirilen helikopter ebeveynlik, aşırı baskıcı ve korumacı bir tutum sergilemesi karşısında görülebilir. Çocukları için her zaman en iyisini düşünseler de, sergilemiş oldukları tutum ve davranışlar farklı yönde gelişir.

Her ebeveynin,  kendi çocuğunu yetiştirme tarzı ve biçimi farklı olsa da, helikopter ebeveynliğe sahip olan kişiler çocukları üzerinde hak talep edebileceklerini düşünüyorlar. Ayrıca da çocuklarına karşı korumacı bir tavırla yaklaştıklarından, çocuğun okulda çalışma düzeninden tutun da hayata karşı bakış açısına kadar, birçok müdahalede bulunma ihtiyacı hissederler.

Helikopter ebeveynliği, kısaca müdahaleci, çocuklardan yüksek başarı bekleyen, her alanda ihtiyacını karşılamaya çalışan, baskıcı bir ebeveynlik türü olarak ifade edilebilir.

Aşırı korumacı ve kontrolcü bir ailenin içerisinde yetişen çocuklarda, yetişkinlik dönemlerinde birtakım psikolojik rahatsızlıkların görülebilme riski artar. Helikopter ebeveyn yaklaşımı, çocukların ileriki yetişkinlik dönemlerinde ikili ilişkilerde iletişim becerilerinde ve kendini ifade etme noktasında sorun yaşamalarına neden olur.

Bu noktadaysa çocukla birlikte, çocuklar üzerinde aşırı korumacı tavır ve tutum sergileyen ailelerin de tedavi görmeleri gerekir. Aile terapisi bu ebeveyn tipleri için en uygun tedavi yöntemidir.

helikopter ebeveyn
helikopter ebeveyn

Helikopter Ebeveyn Olmaktan Nasıl Kaçınılır?

Aşırı korumacı ve kontrolcü ebeveynlik olarak bilinen helikopter ebeveynlik çocukları olumlu yönde etkilemek yerine olumsuz etkiler. Eğer siz de çocuklarınız üzerinde aşırı kontrolcü ve baskıcı tavırlar ya da davranışlar sergiliyorsanız helikopter ebeveyn konumundasınız. Bu noktada tavırlarınızı ya da davranış şeklinizi değiştirmek istiyorsanız aile terapisi almanızı öneririz.

Hazırlamış olduğumuz bu başlık altında sizlere helikopter ebeveynlikten nasıl kaçınılacağına dair ve çocuklara nasıl bir tavır izlenmesi gerektiği noktasında ufak ipuçları vereceğiz. Beklemede kalın!

Çocuğunuzu Yönlendirmeyin!

Evet, evet duydunuz! Helikopter ebeveynliğinin parçalarından biri de sergilemiş olduğu tutum ve davranışlardır. Bu noktada çocuğunuz küçükte olsa ergenliğe yeni de girmiş olsa çocuğunuzu yönlendirmekten ve sürekli ne yapması gerektiğini söylemekten vazgeçin. Çocuğunuz bazı davranışları ya da hal ve hareketleri keşfederek öğrenmelidir. Helikopter ebeveynliğin kaçınmanın en basit yolu da korumacı ve müdahaleci tutum yerine, her şeyi başarabilecekleri inancını çocuğunuza vermelisiniz.

Çocuğunuzun Kendisini İfade Etmesine İzin Verin!

Siz de çocuğunuzun iyiliğini düşünseniz de bazen bu durum aşırıya kaçabiliyor dimi?  Çocuğunuzun iyiliğini düşünerek yapmış olduğunuz her davranış ve tutum, çocuğunuzda çeşitli hasarlar bırakabilir. Ayrıca çocuğunuz hakkında çocuğunuza danışmadan aldığınız her karar, çocuğunuzun değerli bir birey olmadığı düşüncesini oluşturuyor. Bu noktada her ne kadar 18 yaşının altında da olsa bir birey olduğunu kabul ederek yaklaşmanız en doğru karar olacaktır. Kendini ifade etme becerisinin gelişmesine izin verin. Helikopter ebeveynlikten size kurtulmak için bir fırsat.

Çocuğunuza Alan Tanıyın!

Sergilemiş olduğunuz aşırı baskı ve kontrolcü davranışlardan dolayı, çocuğunuzun sıkılması ve bıkması oldukça normal bir durumdur. Çocuğunuzun peşinde koşmak yerine, çocuklarınızı biraz rahat bırakın ve kendilerine alan tanıyın.  Bu sayede çocuk kendini daha mutlu hissedecek ve başarı seviyesi de gittikçe yükselecektir.

Helikopter Ebeveynlik – Koruyucu Ebeveynlik Nedir?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Yazar Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!