kadinlarda-uterus-kalinlasmasi

Kadınlarda Uterus Kalınlaşması

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadınlarda Uterus Kalınlaşması genel olarak hormon dengesizliğine bağlı olarak gelişir. Progesteron hormonu ve Östrojen hormonu dengesizliği Endometrial Hiperplazi adı verilen bu hastalığa neden olmaktadır. Uterus astarı her ay kalınlaşır ve eğer gebelik oluşmadıysa menstrüel dönemde dökülür. Östrojen hormonu uterusun kalınlığından ve yoğunluğundan sorumludur. Büyümesini ise progesteron kontrol eder. Bu iki hormon uterus kalınlaşmasından sorumludur.

Uterus Kalınlaşmasının Nedenleri

Uterus kalınlaşmasının diğer nedenleri arasında sağlıksız yaşam tarzı sağlıksız beslenme stres sayılabilir. Düzenli adet görmemeye başlayan hastada endometriyal hücreler tam olarak dökülmediği için kalınlaşma başlar. Rahim astarı normalde adet gören kadınlarda adet kanı olarak dökülür. Bunun nedeni de döllenmenin olmamasıdır.

• Menopoz
• Regl düzeninin olmaması
• Obezite hastalığı
• Şeker hastalığı
• Yumurtalıkla ilgili hastalıklar
• Hormon tedavisi görmek

Uterus kalınlaşmasının belirtileri nelerdir?

Uterus kalınlaşması belirtileri aşağıda verilmiştir.
• Karın ağrısı
• Ruh halinde ani değişimler
• Ateş basması
• Aşırı vajinal akıntı
• Taşikardi

Uterus Kalınlaşmasını Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim ağzından alınacak örnek incelenir. Ultrason teşhisin konulmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca biyopsi yöntemi de kullanılır. Kanser varlığı biyopsi ile araştırılır. Kuretometre testli yapılarak uterus astarından alınan bir örnek laboratuvarda incelenebilir. Hastalık teşhisi kişiye göre yaşa ve kiloya göre yapıldıktan sonra tedavi aşamasına geçilir. İlaçla tedavi ve ameliyatla tedavi gerekebilir. Verilen ilaçlar uterus duvarının dökülmesini tetikleyen ilaçlardır. Ayrıca bu duvarın kalınlaşmasını engelleyen hormon da ilaç olarak verilir.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi uterus duvarı kalınlaşması da erken teşhis ve tedavi edilmelidir. Hormonların az salgılanmasının nedenleri araştırılarak gerekirse hormon ( PROGESTERON) takviyesi yapılarak kalınlaşma önlenmektedir. Rektum ile mesane arasında bulunan pelvik boşluktaki bu derin yapı içi boş bir kas organıdır. Bu bölge kadın hamile olduğunda genişlemeye başlar.

Rahim kalınlaşması tedavisi, altta yatan nedenlere bağlıdır. Rahim kalınlaşmasının nedeni hormonal dengesizlikler ise, hormonal tedaviler önerilebilir. Ayrıca, adenomiyozis, polipler veya endometrial hiperplazi gibi diğer altta yatan nedenler varsa, tedavi yöntemi değişebilir.

Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

  1. Hormonal tedavi: Hormonal ilaçlar, östrojen ve progesteron dengesizliğini tedavi etmek için kullanılır. Bu tedavi, rahim iç astarının kalınlaşmasını azaltarak veya ortadan kaldırarak tedavi edebilir.
  2. Cerrahi tedavi: Polipler veya fibroidler gibi büyük tümöral olmayan kitlelerin neden olduğu rahim kalınlaşması durumunda, cerrahi müdahale gerekebilir. Rahim içinde büyük bir polip veya fibroid varsa, bu genellikle rahimden çıkarılarak yapılır. Bazı durumlarda rahim çıkarılması (histerektomi) gerekebilir.
  3. Endometrial ablasyon: Rahim duvarındaki kalınlaşmış dokunun özel bir cihaz kullanılarak yakılması veya çıkarılması.
  4. Endometrial biyopsi: Bir jinekolog, rahim iç astarından küçük bir doku örneği alabilir ve daha ayrıntılı bir inceleme yapabilir.

Tedavi seçenekleri, kadının yaşına, genel sağlık durumuna ve belirtilere bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri hakkında daha ayrıntılı bilgi için, bir jinekologla görüşmek önerilir.

Kadınlarda Uterus Kalınlaşması

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Yazar Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!