hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler
hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenleri bir arada topladık ve sizler için hazırladık. Kadınların hayatındaki en önemli dönemlerden biridir. Bu dönemde anne adaylarının kendilerine ve bebeğine özen göstermeleri gerekmektedir. Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler için birçok konu bulunmaktadır. Bu konuların başında sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, stresten uzak durma ve düzenli doktor kontrolleri gelmektedir.

Sağlıklı Beslenme

Hamilelik döneminde anne adayları, bebeğin sağlıklı gelişimi için sağlıklı bir diyet uygulamalıdır. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, protein ve kalsiyum içeren gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca, fast-food tarzı yiyeceklerden, işlenmiş gıdalardan ve aşırı şeker içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Protein Alımını Artırın

Protein, bebeğin organlarının ve dokularının gelişiminde önemli bir role sahiptir. Hamile kadınlar, özellikle ilk üç ay boyunca, protein alımlarını artırmalıdırlar. Kırmızı et, tavuk, balık, süt ürünleri, yumurta, baklagiller hamilelikte protein kaynaklarıdır.

Yeterli Miktarda Karbonhidrat Tüketin

Karbonhidratlar, bebeğin büyümesi ve annenin enerji seviyelerinin korunması için önemlidir. Tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç, yulaf ezmesi, patates, muz, tatlı patates gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.

Düzenli Olarak Meyve ve Sebze Tüketin

Meyve ve sebzeler, hamilelikte vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve lif kaynaklarıdır. Renkli sebzeler ve meyveler, özellikle C vitamini ve demir bakımından zengin olanlar, tercih edilmelidir. Mandalina, portakal, ayva ve kivi bu dönemlerde en çok tüketilmesi gereken meyvelerdendir.

Düşük Yağlı Süt Ürünleri Tüketin

Süt ürünleri, kalsiyum, protein ve D vitamini açısından zengin kaynaklardır. Ancak, yüksek yağ içeriği nedeniyle düşük yağlı süt ürünleri tercih edilmelidir. Eğer süt içiyorsanız tam yağlı değil, yarım yağlı süt tercih edin. Tatlı tutkunuysanız elinizden geldiği kadar düşük kalorili ve bitter çikolatalı olan tatlılar tercih edin.

İşlenmiş ve Fast Food Ürünlerden Uzak Durun

İşlenmiş gıdalar, sağlıksız yağlar, tuz ve şeker içeriği nedeniyle hamile kadınlar tarafından tüketilmemelidir. Fast food ürünleri de aynı şekilde sağlıksız bir seçenektir. Sağlıklı Beslenme başlığında da bu maddeden bahsetmiştik. Bu ürünler hızlı bir şekilde yapılıp servis edildiği için ve pişme süreleri normalin daha altında olduğundan dolayı şiddetle tavsiye edilmemektedir. Çoğu ürün, trans yağ kullanılarak pişirilir. Bu da hızlı bir şekilde kilo almanıza, sağlığınızı bozmanıza sebep olabilir.

Yeterli Miktarda Su İçin

Hamile kadınların günde en az 8-10 bardak su içmeleri önerilir. Bu miktar yaklaşık 2 litreye tekabül etmektedir. Su, anne adayının vücut sıcaklığını düzenler, sindirim sistemini çalıştırır ve bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.

Düzenli Egzersiz Yapma

Bu dönemde düzenli egzersiz yapmak bebek ve anne sağlığı açısından önem arz etmektedir. Yürüyüş, yüzme veya yoga gibi düşük etkili egzersizler tercih edilmelidir. Aşırı zorlayıcı egzersizlerden kaçınılmalıdır. Eğer anne adayı ağır spor ile ilgileniyorsa (ağırlık kaldırma, halter vb.) mutlaka bu sporlardan uzak durmalıdır. Doktorların en çok tavsiye ettiği spor yürüyüştür. Günde ortalama 10.000 adım atarak hamileliğinizin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olabilirsiniz.

Stresten Uzak Durma

Hamilelik dönemi stresli bir dönemdir. Anne adaylarının stresten uzak durmaya çalışması gerekir. Düzenli uyku, meditasyon, derin nefes alma teknikleri gibi aktivitelerle stresten kurtulmak mümkündür. Ayrıca, iş yükünün azaltılması ve dinlendirici aktiviteler yapmak da stresi azaltacaktır. Bu konuda da en yardım alacağınız kişiler yakın çevreniz ve eşinizdir. Eşiniz evdeyken ağır kaldırmamaya özen gösterin, ağır işleri yapmamaya çalışın. Mecbur kalmanız durumunda yakınınızdan yardım alarak bu işlemi gerçekleştirin. Eğer stresli bir işte çalışıyorsanız elinizden geldiği kadar stresin az olduğu yerlere kendinizi yönlendirmeyi deneyin. Şunu asla unutmayın, stres düşük bebek yapılmasında görülen en önemli faktördür. Elinizden geldiği kadar moralinizi yüksek tutup, mutlu olduğunuz işleri yapmaya çalışmaya özen gösterin.

Düzenli Doktor Kontrolleri

Hamilelik döneminde düzenli doktor kontrolleri, anne adayının ve bebeğin sağlığı için son derece önemlidir. Doktor kontrolleri, bebeğin gelişimini takip etmek, olası komplikasyonları önlemek ve anne adayının sağlığı açısından çok önemlidir. Bebeğin herhangi bir hastalığının olması durumunda bu kontroller sayesinde erken teşhis edilerek zamanında uygulanan tedavi yöntemleri hem anne sağlığını hem de bebek sağlığını önemli derecede korumaya yardımcı olur.

Sonuca gelecek olursak yukarıda belirttiğimiz bilgiler, hamilelerin dikkat etmesi gereken adımlardır.  Bu önerilere uyulduğunda hem anne adayı hem de bebeğinin sağlığı korunup, sağlıklı süreç geçirilecektir.

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Yazar Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!