gebelikte-cati-kemigi-muayenesi-nasil-yapilir

Gebelikte Çatı Kemiği Muayenesi Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anne adaylarının en heyecanlı anlarından birisi olan doğum anı, birçok problemleri de beraberinde getirmektedir. Bunlardan birisi de çatı kemiğinin darlığıdır. Doğuma yakın bir zamanda yapılan bu muayene normal doğum yapılıp yapılmayacağına karar vermek için yapılır. Sezaryenle yapılacak kesin doğumlarda bu muayene işlemine gerek yoktur. Gebelikte sağlık önemli olduğu jinekolojik muayene masasında yapılan bu kontrolde, doktor parmaklarını kullanarak çatı kemiğini kontrol eder. Böylelikle doğum anında oluşabilecek risklerin de önüne geçilerek anne adayı direkt olarak sezaryen doğuma alınır. Eğer anne sezaryen doğum istemiyorsa doğum anında çatı tekrar kontrol edilerek doğum yaptırılmalıdır.

Gebelikte Çatı Kemiği Muayenesi Ne Zaman Olur?

Gebelikte Çatı Kemiği Muayenesi 38. haftadan itibaren kontrol edilmeye başlanabilir. Özellikle anne adaylarının hangi yöntemle doğum yapılmasına karar verilebilmesi için bu muayene gereklidir. Eğer anne adayının çatısı dar ise anne sezaryen doğuma yönlendirilerek doğum anında oluşabilecek riskler en aza indirgenebilir. Anne adayı sezaryen doğumu istemezse rahim ağzının durumuna bakılarak doktorun karar yetkisi devreye girer. Çünkü doktor anne ve bebeği tehlikeye atacak en ufak riskten bile uzak durmak isteyecektir. Doğum önceden sezaryen olarak belirlenmişse bu muayene yapılmasa da olur. Çünkü sezaryen doğumda anne karnı kesilerek bebek çıkarıldığı için böyle bir işleme gerek kalmayacaktır.

Gebelikte Çatı Kemiği

Gebelikte Çatı Kemiği Muayenesi önemli konulardan birisidir. Anne adayı normal doğum yapacaksa çatı kemiği muayenesini ihmal etmemelidir. Çünkü bu muayene yapılmazsa doğum anında bebeğin ters dönmesi, nefes alamaması gibi sıkıntılara sebep olabilir. Doktor jinekoloji muayesinden geçirererek çatı kemiğini kontrol eder ve fazla açılma yoksa anne adayına sezaryen doğumu hakkında bilgiler verilerek normal doğumda karşılaşacağı sıkıntılar anlatılmalıdır. Anne adayı bu konuşmalara rağmen de sezaryen doğumu kabul etmezse riskleri kendi alacaktır. Ama yine de doktor bu riskleri göz önüne alarak anne adayını uyararak forma imza attıracaktır. Bu durumda anne adayı hem bebeğini hem de kendisini düşünerek karar vermelidir. Aksi takdirde bebeğe ve kendisine zarar verebilir.

Gebelikte Çatı Kemiği Muayenesi Nasıl Yapılır?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Yazar Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!